96 570 01 01 - Plaza de la Constitucion, 1 03160 Almoradi ayuntamiento@almoradi.es

Azud de Alfeitamí

El Assut de Alfeitamí és una de les obres d’enginyeria de reg més importants de la part final del Segura i les seves primeres configuracions daten de finals del segle XVI. En l’actualitat rega 20.987 tafulles, gairebé 2.500 hectàrees, dels termes municipals del propi Almoradí, Daya Nova, Dolors, San Fulgencio, Rojals i Formentera través de les sèquies del Riu i la Sèquia Major d’Almoradí. Però a més, de les seves aigües mortes -recollides pels assarbs com sobrants de reg- es beneficien un bon nombre d’hectàrees en altres termes municipals.

L’Assut de Alfeitamí, una costosa inversió sufragada en la seva major part pels almoradidenses, va suposar però un element fonamental per a l’enlairament de l’economia i de la població tant d’Almoradí com d’altres poblacions properes.

Al llarg dels temps va patir modificacions, en part per les necessàries reparacions i en part per la millora de les tecnologies aplicables. Al costat del assut hi havia un molí, avui desaparegut, que aprofitava la força de les aigües per transformar el cereal en farina. Part de la maquinària d’aquest molí es pot observar en l’Institut d’Ensenyament Secundari que porta el seu nom a Almoradí.