96 570 01 01 - Plaza de la Constitucion, 1 03160 Almoradi ayuntamiento@almoradi.es

Festes en Honor a Sant Abdó i Sant Senén

A Sant Abdó i Sant Senén se’ls han conegut sempre per “Los Santicos de la Piedra”. Igual que Sant Andreu, hi ha constància que les seues imatges han estat presents en les cinc esglésies d’este poble. Es desconeix quan es va iniciar la devoció a estos màrtirs, que pertanyien a nobles famílies perses i que van ser immolats a Roma cap a l’any 250 d. C., encara que podria tindre alguna cosa a veure amb una enorme epidèmia que va començar a Catalunya en 1489 i que va aconseguir el regne de València ocasionant més de 11.000 morts. Orihuela va patir terriblement aquell assot i al quedar lliure de la malaltia el dia 30 juliol, Orihuela -i este nucli que va patir la plaga-, va declarar festa oficial a Sant Abdó i Sant Senén i es va acordar celebrar tots els anys una processó.

Se’ls denomina “Los Santicos de la Piedra”, perquè és a ells a qui des de temps remots els agricultors d’Almoradí es dirigien en oració, demanant que la pedra o la inclemència del temps no destrossaren les collites en què tot el seu interés, esforç, energia, temps i diners havien empleat. Al llarg dels segles, s’ha mantingut el fervor cap a ells perquè realment este terme municipal, quan hi han hagut tempestats amb pedra, sempre ha eixit menys perjudicat que la de la contornada. És probable que alguna “ayuda” hauran tingut per a obrar el prodigi motivat per l’emplaçament del terme que està situat entre un sistema de serres d’una banda, i les llomes que delimiten la vall del Segura d’un altre, que podrien intervindre en la desviació de tempestats i borrasques. Encara que el sector agrícola ja no siga tan predominant, en cap moment ha decrescut la devoció pels “Santicos de la Piedra” al llarg del temps. Entre els actes que se celebren en esta Fira i Festes, cabria destacar alguns d’ells, per la relació que guarden amb la tradició d’Almoradí, com són:

  • La lectura del Pregó de la Fira i Festes d’Almoradí, per part d’un pregoner que sol ser un ciutadà il·lustre de la nostra localitat. A més, es proclama la Reina Dames de les Festes.
  • L’ofrena de fruites i verdures als Santos, als que des de molt antic se’ls ofrena amb estos productes de l’horta, per haver-hi protegit estos les seues collites.
  • La desfilada del “Bando de l’Huerta”, realitzat per la nostra Peña Hortolana “Los Santicos de la Piedra”, i la lectura del mateix, sent el d’Almoradí un dels pocs de la província d’Alacant que s’ha mantingut amb el pas del temps i a més, conservant tot el seu encant i màgia d’antany.
  • La verbena popular, donde la música tradicional y popular, junto con el folklore, el buen humor y la diversión, son los protagonistas.
  • La revetla popular, on la música tradicional i popular, junt amb el folklore, el bon humor i la diversió, són els protagonistes.
  • Les atraccions mecàniques i la instal·lació dels diferents llocs firals que animen el centre de la localitat.
  • La instal·lació de la Barraca de la Joventut i la Barraca de la Tercera Edat que presenten multitud d’actuacions musicals.
  • També es fan “despertás” al matí primerenc al ritme de la dolçaina i el tamborí.